Är det en rättighet att bära vapen?

VapenlagTänk hur olika vi ser på rätten att bära vapen. Jag personligen är av åsikten att ju färre legala vapen som cirkulerar i samhället desto mindre är risken för massaker med skjutvapen. Det finns visserligen ingen bra forskning som stöder detta, men det är ändå min bestämda åsikt. Och visst, i Norge kunde Breivik komma över vapen och Auvinen gjorde det i Finland för deras dödsskjutningar. Detta trots betydligt strängare vapenlagar än i till exempel USA.

I USA är tankesättet helt annorlunda. Tragedierna hade aldrig blivit så omfattande om det hade funnits fler vapen. Ju fler vapen, desto fler som kan skydda oss mot galningar. Istället för att ta avstånd från våldet skedde det en klar ökning av antalet sålda vapen efter massakern vid premiären av ”The Dark Knight Rises” i Aurora, Colorado. Lösningen var istället att förbjuda bärandet av Batman-klädsel på vissa offentliga platser. Rätten att bära vapen är så djupt rotad i USA att det skulle vara en allt för stor politisk risk att kritisera vapenlagarna. Trycket från väljare och bidragsgivare är allt för stort för att man skall våga gå emot strömmen. Detta kan vara anledningen till att Al Gore förlorade presidentvalet år 2000.

I Sverige har vi ca 0,2 legala skjutvapen per invånare mot drygt 1 legalt skjutvapen per invånare i USA. Jag tror att ju fler vapen som cirkulerar desto mindre tappar vi respekten för dem. Och med svenskarnas sinne för alkohol skulle detta innebära en tickande bomb. Nu tror jag ju inte att skärpta vapenlagar är den enda åtgärden som behöver göras. Det är lika viktigt att kontrollera människorna som att kontrollera vapnen. Och självklart måste illegala handeln och smugglingen av stoppas. Det är, oavsett vart i världen man befinner sig, naivt att tro att någon av dessa saker enskilt löser problemet med dödsskjutningar. Men att  politiker och väljare inte ens ser sambandet eller förstå att det är en helhet som måste lösas är för mig en gåta.

5 reaktion på “Är det en rättighet att bära vapen?

 1. Kul inlägg om än allvarligt tema.

  Jag håller med om att det är fel att enskilda personer ska ha rätt att ha skjutvapen om det inte finns särskild anledning för det. Konsekvenserna är så negativa

  Sett ur ett mer filosofiskt resonemang så kan vi säga att vi gett upp rätten att bära vapen till statsmakten mot att den skyddar oss. I USA verkar inte den överenskommelsen finnas och för politiker är det nog en infekterad fråga.

 2. Här uttrycker du en åsikt som jag är beredd att ställa mig bakom. Jag tror inte heller att skjutvapen gör någo gott men jag tror också att vi måste se vart USA kommer ifrån. Som Stat är de flera hundra år efter Sverige o många andra länder. När vi var en lika gammal stat hade vi nog också varsitt skjutvapen.

  Det jag efterlyser när du skriver dessa inlägg är någon form av lösning. Att konstatera hur det är är inte alls svårt men att försöka förändra förslag hur orealistiska de än är det är något jag vill läsa.

  • Skall tänka på detta till kommande inlägg. Många inlägg kommer till när jag bara vill skriva av mig men någon form av tanke på hur jag vill förändra saker finns ju. Tack för bra kritik.

 3. Schweiz har minst vapenbrott i världen och samtidigt Europas liberalaste vapenlagar. Chicago, Washington, Kalifornien… stater med dom hårdaste vapenlagarna – mest vapenbrott. Sverige däremot är diktaturen där du hamnar i fängelse pga en leksakspistol i fickan, ska man skratta eller ska man skratta? Våra vapenlagar kan närmast jämföras med Kina & Nordkorea, men där har dom iaf ännu inte infört förbud mot smällare… vi har tamejfan dom mest skotträdda politikerna i världen. Varför ska vi svenskar vara så kontrollerade och klassade som mer eller mindre omyndigförklarade av staten? det borde vara var och ens rättighet, trygghet och möjlighet att införskaffa ett skjutvapen och framförallt ha en möjlighet att skydda oss mot statliga övergrepp, och den dag vi kan inhandla en pistol i mataffären – först den dan blir Sverige en demokrati.

 4. Det har förslutit fyra sedan du skrev artikeln. Om vi ser till skjutningarna i Paris och jämför dem med de som skedde i USA. I Paris dog över 500 för ingen kunde försvara sig. I USA dog knappt 45 personer. Terrorister kan alltid skaffa vapen, men vi svenskar och många andra måste på Polisen som idag går under knäna. Om svenskarna hade fått behålla rätten att bära vapen hade all kriminalitet minskats. Personligen ser jag hellre att några galningar dyker upp då och då än att vi är försvarslösa. Alla de våldtäktsfall som kvinnor har utsatts för hade minskat till noll.

  Sedan är second amendment till för att folket ska kunna avsätta en tyrannisk regering. Det är bra. Vi måste ta tillbaka den rätten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>