Ät upp den där jävla kakan

Ytterligare ett gästinlägg. Denna gången av @IsadoraNoble som talar snabbare än hon tänker, har ett rykte som föregår henne men i grunden har rätt så vettiga åsikter.
I Sverige finns det ett ordspråk som lyder ”man kan inte äta kakan och ha den kvar”, självklart kan man inte det, det säger sig självt. Att vilja äta kakan och samtidigt ha den kvar tycker jag är ett ”ungdomsproblem”. Det är unga människor som inte inser att man måste välja och med tiden tycker jag att de flesta växer ifrån det. Vi lär oss att man inte kan få allt på en gång.

Jag skulle vilja grunda ett nytt ordspråk som lyder: ”ät upp den där jävla kakan”. Vad ska detta ordspråk syfta till kanske ni undrar, här kommer svaret: Ordspråket ska syfta till att man ska gå hela vägen och sedan ta åt sig äran för det man har gjort. Många människor, kanske framför allt kvinnor, väljer ofta när de får beröm (vilken god kaka du har bakat) att lägga äran i andras händer (ja, det var ju ett så gott mjöl/mannen tog hand om ungarna så jag hann baka/det är mormors recept) istället för att tacka och ta emot (tack vad snällt sagt).
För att övergå från kakmetaforen så vill jag, med eller utan nytt ordspråk, att människor ska vara stoltare över vad de åstadkommit. Ta åt sig av andras beröm. Njuta av sina framgångar och bedrifter om de så är privata eller profesionella, små eller stora. Inse att man inte kan äta kakan och ha den kvar men när man väl äter kakan så ska man njuta av den, för satan vilken god kaka du har åstadkommit!!

5 reaktion på “Ät upp den där jävla kakan

 1. Jag har aldrig heller förstått det där med kakan. Varför måste man välja? Det är ju uppenbart att man både kan ha kakan och äta den.
  Det där med att man inte kan ha allt är överdrivet vuxet, bittert och kvinnligt.

  Ditt nya ordspråk. Det låter inte som om kakan skulle vara så god. Tänker du dig att all beröm är bra? Sann som falsk?

 2. Nu måste jag börja med att erkänna att svenska inte är mitt förstaspråk, men för mig är beröm alltid något positivt (kritik är dess motsats och något negativt) och det var också detta jag utgick från när jag skrev texten. Beröm behöver ju inte alltid vara ”bra” menat utan det kan ju absolut finnas en bitter underton i det eller vara ironiskt menat. Egentligen spelar det inte så stor roll. Det jag syftar till är att man ska ta åt sig äran för det jobb man har gjort.
  Om du har kämpat som tusan men sedan inte lyckas med själva ”kakan” så kan du fortfarande ta åt dig av berömmet för att du faktiskt har kämpat. Det kanske inte är en god kaka men det är iaf mer av en kaka än vad andra har bakat.

  Om kakan blir helt misslyckad så har du säkert lärt dig något från det också.

  Det som jag syftar till är att man ska vara stolt. Du kanske försökte något nytt som du misslyckades med men du försökte i alla fall. Vi, kvinnor kanske främst, ska inte vara så hårda mot oss själva. Ett misslyckande är ett steg på vägen. Men misslyckande tar vi gärna på oss. Däremot firar vi inte framgångarna så som vi borde.

  • Jag håller helt med om att man ska ta åt sig. Av all slags kritik, bra som dålig. Jag kan inte se varför man inte skulle göra det men så kanske det finns mer ödmjuka männsikor än mig.

   Däremot, beröm (eller kritik för den delen) som inte är sann är helt meningslös. Om någon säger att det är en god kaka (eller äcklig) men så är det inte så då lär du dig inget. Varken något bra eller dåligt.

 3. Jag förstår vart du vill komma. Och självklart lär jag mig ingenting om någon berömmer kakan fast den smakar skit. Och jag kanske tom gör samma misstag om och om igen.
  Men om du är väldigt ovan och det här är din första kaka du har bakat så kanske det där falska berömmet i alla fall stärker ditt självförtroende. och gör att du vågar igen och blir bättre.

  Mycket intressanta kommentarer, Victoria, tack!

 4. Pingback: Bröst, självförtroende och terapi | | Starka OrdStarka Ord

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>