Digital och supereffektiv?

Jag gillar inte outnyttjad tid. Det är en av anledningarna till att jag uppskattar min smartphone och min surfplatta så mycket. De har gjort att jag inte behöver ha någon outnyttjad tid när jag sitter på bussen, eller ens när jag sitter på toaletten. Jag kan läsa e-post, kommunicera med vänner, kollegor eller till och med kunder. När jag tränar fyller jag hjärnans outnyttjade tid genom att lyssna på en podcast eller en ljudbok. Jag har blivit så mycket effektivare och så mycket bättre i det jag gör. Jag utnyttjar tid jag inte gjorde någonting på tidigare.

Men är det här hela sanningen, att jag blir supereffektiv och så mycket bättre i med hjälp av en digitala tekniken? Vår hjärna har ingen outnyttjad tid, den jobbar ständigt. Det som jag ser som outnyttjad tid ser min hjärna som tid för reflektion. Den får en möjlighet att bearbeta gammal information istället för att ständigt behöva hantera och ta hand om nya intryck. Mitt supereffektiva beteende skapar en överstimulans i hjärnan som i längden kommer ge trötthet och sämre beslut. Det är ju först när jag ger en uppgift möjlighet att sjunka in som jag kan kan behandla den med eftertanke.

Jag kan absolut inte säga att det var bättre förr men jag är beredd att säga att tekniken ibland underlättar lite för mycket för oss ibland. Smart teknik är inte alltid det smartaste för oss. Allt för ofta tjänar vi tekniken och inte tvärt om som det borde vara.

De flesta av oss lär oss inte längre lika mycket saker, för att vi alltid är uppkopplade och kan snabbt söka fram informationen. Och det vi lär oss lägger vi inte lika stor vikt vid att komma ihåg, just för att vi förväntar oss att information alltid finns tillgängligt. Vi förlitar oss väldigt mycket på vår nya tredje hjärnhalva – smartphonen. Vi förlitar oss att bli påminda när någon fyller år eller när vi skall träffa någon. Och när tekniken inte fungerar står vi istället helt handfallna.

Vi borde ge oss själva mer tid, ge oss tid att njuta av stunden. Dela din upplevelse tillsammans med vänner istället för att dela med dig av upplevelsen till dina vänner. Precis som vi är lediga från jobbet borde vi ibland vara lediga från teknik.

6 reaktion på “Digital och supereffektiv?

 1. Ja, våra hjärnor tränas till att bli bättre på att hantera en större mängd information. Vi blir bättre på det och sämre på att komma ihåg saker.

 2. Ja, vi kan fråga vad det gör med oss att ständigt vara uppkopplade, tillgängliga och att fylla oss med kunskap. Vad gör det med vår uppmärksamhet, stresskänsla etcetera?

  Tekniken möjliggör för oss att distrahera oss väldigt ofta. Det medför att vi slipper möta oss själva och det som är jobbigt…t ex rastlöshet, smärta, nedstämdhet och annat som kan behöva tas hand om.

  Ta en dag t ex och ta bort stimuli som ipad, mobil, dator, tv, tidningar och se vad som händer då. Vad får du möta, hur känns det, vad händer? :)

  Tack för ett intressant inlägg Magnus!

 3. Jag tror hjärnan, precis som kroppen, behöver ledig tid. Inte bara i samband med årlig semester, utan även regelbundet under arbetsveckorna. Annars är jag rädd att vi överkonsumerar information och hjärnan går på högtryck för jämnan med utmattning som följd…

 4. Det här var det första inlägget på länge som jag tycker var bra.

  Vi vill inte att våra barn ska ha för mycket ”skärmtid” men varför unnar vi inte oss själva att få möta världen direkt och få erfarenheter på den vägen.

 5. Tack för alla kommentarer. Jag hoppas med detta inlägg kunna förändra mitt egna beteende. Just nu handlar det mycket om att bryta de vanor jag byggt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>