Är det en rättighet att bära vapen?

Publicerat i Film, Insikt, Lagar, Moral, Tänkvärt

VapenlagTänk hur olika vi ser på rätten att bära vapen. Jag personligen är av åsikten att ju färre legala vapen som cirkulerar i samhället desto mindre är risken för massaker med skjutvapen. Det finns visserligen ingen bra forskning som stöder detta, men det är ändå min bestämda åsikt. Och visst, i Norge kunde Breivik komma över vapen och Auvinen gjorde det i Finland för deras dödsskjutningar. Detta trots betydligt strängare vapenlagar än i till exempel USA.

I USA är tankesättet helt annorlunda. Tragedierna hade aldrig blivit så omfattande om det hade funnits fler vapen. Ju fler vapen, desto fler som kan skydda oss mot galningar. Istället för att ta avstånd från våldet skedde det en klar ökning av antalet sålda vapen efter massakern vid premiären av ”The Dark Knight Rises” i Aurora, Colorado. Lösningen var istället att förbjuda bärandet av Batman-klädsel på vissa offentliga platser. Rätten att bära vapen är så djupt rotad i USA att det skulle vara en allt för stor politisk risk att kritisera vapenlagarna. Trycket från väljare och bidragsgivare är allt för stort för att man skall våga gå emot strömmen. Detta kan vara anledningen till att Al Gore förlorade presidentvalet år 2000.

I Sverige har vi ca 0,2 legala skjutvapen per invånare mot drygt 1 legalt skjutvapen per invånare i USA. Jag tror att ju fler vapen som cirkulerar desto mindre tappar vi respekten för dem. Och med svenskarnas sinne för alkohol skulle detta innebära en tickande bomb. Nu tror jag ju inte att skärpta vapenlagar är den enda åtgärden som behöver göras. Det är lika viktigt att kontrollera människorna som att kontrollera vapnen. Och självklart måste illegala handeln och smugglingen av stoppas. Det är, oavsett vart i världen man befinner sig, naivt att tro att någon av dessa saker enskilt löser problemet med dödsskjutningar. Men att  politiker och väljare inte ens ser sambandet eller förstå att det är en helhet som måste lösas är för mig en gåta.

Idé-torka i Hollywood?

Publicerat i Film

Det sägs att Charles H. Duell, chef för amerikanska patentverket, 1899 sade ”Allt som kan uppfinnas är nu uppfunnet och därför är det lika bra att lägga ner patentverket”. Om detta verkligen stämmer eller inte spelar kanske inte så stor roll just nu, men jag förstår varför det kan ha sagts.

Jag får ibland den känslan inom filmindustrin. Det är samma berättelser som återberättas i olika skepnader. Det kommer fler och fler uppföljare och remakes och man försöker bygga på historien innan en redan befintlig film istället för att skapa något nytt. Visst händer det mycket inom filmindustrins Hollywood, men det känns som det numera är teknikerna som får oss att förundras och inte berättelserna. Är det så att berättelserna börjar ta slut, eller har branschen blivit bekväm?

Min uppfattning är i alla fall att det inte skapas lika många episka filmer nu som tidigare. Och de flesta av dem som skapas nu är det tekniken som lyfter filmen och inte berättelsen. Tekniken som vi idag förundras över kommer snart verka föråldrad, och frågan är då hur många av dagens filmer som kommer att leva kvar 50-100 år framöver.

Visst är det några filmer som kommer leva vidare, Matrix, Fight Club och kanske Sagan om Ringen, men hur många filmer kommer nå den statusen som 12 Angry Men, The Wizard of Oz, Borta med Vinden, Casablanca och The Great Dictator, för att bara nämna några, har gjort? Väldigt få av dagens filmer skulle jag tro.

Vad har vi lärt oss?

Publicerat i Drivkraft, Film, Insikt, Inställning

År 1940, då visste vi långt ifrån hur Andra världskriget skulle sluta, eller ens hur allvarlig situationen egentligen var och ännu mindre hur situationen skulle bli. Stoppa där en stund, vid år 1940. Hur ser världen ut idag, har vi blivit bättre, har vi lärt av oss av det som har hänt?

Förfärliga brott mot de mänskliga rättigheterna sker kontinuerligt, folkmord sker fortfarande på order av enskilda ledare. Se på situationerna som varit i Rwanda, Irak, Afghanistan och Libyen för att bara nämna några. Girighet och makt är fortfarande bland de starkaste drivkrafterna.

Lyssna nu på Charlie Chaplins tal i filmen ”The Great Dictator” från just 1940. Ämnena är lika aktuella då som nu. Oerhört inspirerande att lyssna på, men har vi egentligen blivit så mycket klokare sedan dess?

Skall vi se en film tillsammans?

Publicerat i Film

Jag ser fler filmer än de allra flesta av er. Alltså kan jag film bättre än er. Så för att ni skall bli lika bra som mig på att se på film kommer här lite förhållningsregler.

  1. För att förstå filmen använder du ögon och öron, inte munnen. Prata om filmen gör du efteråt.
  2. Så länge du inte använder mobilen till att titta på själva filmen så behöver du inte använda mobilen under själva filmen.
  3. Du får ladda ner film – om filmen finns tillgänglig med bra bild- och ljudkvalité.
  4. Du kan betygsätta en film med annat än högsta eller lägsta betyg.
  5. Du får gärna berätta om filmer du sett – så länge du inte avslöjar betydande delar av handlingen.
  6. Filmen är viktigare än både läsk och popcorn.
  7. Eftertexterna är en del av filmen. Alltså tittar man på dem.
  8. Trailers är till för trailertrash. Så låt bli.

Är du beredd att följa dessa enkla regler kan vi både se en film tillsammans.