Gay-ikoner

För några veckor sedan hyllades Anton Hysén för sin vinst i Let´s Dance. Det talades mycket om, och spelades på, hans sexualitet. Väldigt mycket gott sades om hans mod att gå ut med att han är homosexuell. För någon vecka sedan höll Anja Pärson ett sommartal där hon gick ut med sin kärlek till en annan kvinna, och lovorden och berömmen haglade över henne. Dessa två har blivit våra senaste gay-ikoner.

MIn första tanke är att detta är väldigt bra, de verkar vara två bra förebilder. Men ju mer jag tänker desto mindre gillar jag tanken på att vi behöver hylla någons sexualitet. Det visar bara att vårt samhälle är långt ifrån så jämställt och accepterat som vi vill att det skall vara i frågor om sexuell mångfald.

Tittar man utanför vårt egna samhälle så ligger debatten på en helt annan nivå. Facebook fick i veckan motta ett pris för sitt arbete att motarbeta mobbning. Detta främst inom kategorin LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender). Jag tycker priset är spännande med tanke på att det tagit Facebook nästan ett år att införa gay-ikoner i sin timeline. Apple har inte ens kommit dit ännu, men kommer i nästa större uppdatering av sin mjukvara iOS införa ikoner som föreställer par av samma kön.

Men i alla fall ett steg i rätt riktning mot ett mer jämställt och accepterat samhälle kan jag tycka. Men istället läser jag att dessa två händelser väckt stor debatt i USA och på internet där det anses att dessa företag propagerar öppet för homosexualitet. Med detta i tanken kan jag inte känna mig nöjd men i alla fall stolt över vårt svenska mycket mer sexuellt oberoende samhälle.

3 reaktion på “Gay-ikoner

  1. Anja bad i sitt sommarprat om att inte få vara någon gayikon, nu har jag varit lite dålig på att läsa tidningarna sedan jag hörde det men jag tycker inte heller att hon har utmålats som en gayikon.
    Anton Hysén har själv valt att spela på att han är gay, om vi ska vara ärliga så är det väl därför han är känd?, han har valt att vara gayikon.

    Och jag tycker att det här är relevant i sammanhanget. Vill du ta ställning och verka för HBTQ-rörelsen eller någon annan rörelse så är det väldigt roligt och bra och ja allt sådant men vill du inte göra detta (som Anja uttryckligen sa) så kan inte VI i samhället göra henne/honom till en gayikon bara för att vi vet att de är gay.

    • Jag tror tyvärr inte man kan välja att vara ikon eller inte. Du kan önska att inte bli det, men människor söker och väljer sina förebilder oavsett. Och just att inte vilja vara en ikon är en bra förebild enligt mig. Och själva hyllandet förstår jag inte. Gratulera henne gärna för att hon hittat någon hon vill spendera sitt liv tillsammans med, men inte för att hon är homosexuell. Jag förstår dock ditt resonemang med Anja och håller med dig till fullo att Anton är känd av två anledningar; 1. Han är homosexuell och 2. Han har en känd pappa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>