Idé-torka i Hollywood?

Det sägs att Charles H. Duell, chef för amerikanska patentverket, 1899 sade ”Allt som kan uppfinnas är nu uppfunnet och därför är det lika bra att lägga ner patentverket”. Om detta verkligen stämmer eller inte spelar kanske inte så stor roll just nu, men jag förstår varför det kan ha sagts.

Jag får ibland den känslan inom filmindustrin. Det är samma berättelser som återberättas i olika skepnader. Det kommer fler och fler uppföljare och remakes och man försöker bygga på historien innan en redan befintlig film istället för att skapa något nytt. Visst händer det mycket inom filmindustrins Hollywood, men det känns som det numera är teknikerna som får oss att förundras och inte berättelserna. Är det så att berättelserna börjar ta slut, eller har branschen blivit bekväm?

Min uppfattning är i alla fall att det inte skapas lika många episka filmer nu som tidigare. Och de flesta av dem som skapas nu är det tekniken som lyfter filmen och inte berättelsen. Tekniken som vi idag förundras över kommer snart verka föråldrad, och frågan är då hur många av dagens filmer som kommer att leva kvar 50-100 år framöver.

Visst är det några filmer som kommer leva vidare, Matrix, Fight Club och kanske Sagan om Ringen, men hur många filmer kommer nå den statusen som 12 Angry Men, The Wizard of Oz, Borta med Vinden, Casablanca och The Great Dictator, för att bara nämna några, har gjort? Väldigt få av dagens filmer skulle jag tro.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>