Information i överflöd

information_overloadJag minns förr när biblioteket var min största källa till information. Fanns inte informationen där så fanns den inte. Biblioteket med sin struktur var kärnan i det informationssamhället jag levde i. Det fanns en viss begränsad mängd information att tillgå och utifrån den kunde jag bilda mig min verklighet och min sanning.

Genom att informationen hamnat i en tryckt bok hade den för mig kvalitetssäkrats. Någon hade ju investerat stora pengar i boken och byggt sitt personliga varumärke på den. det borde innebära ett visst ansvarstagande över kvalitén.

Så här i efterhand kan det ses som väldigt naivt. Men vart är vi då idag? På internet är sällan problemet att det finns för lite information. Istället finns det i ett sådant överflöd att det är en djungel att leta sig fram igenom för att nå relevant och rätt information. Arbetet att välja bort det som inte är relevant är ofta större än arbetet att ta in det som faktiskt är av intresse. Mängden information blir ett distraktionsmoment istället för en tillgång i jakten på sanningen.

Det finns tjänster idag där vem som helst till en låg kostnad kan ge ut en bok. Vem som helst kan i princip publicera vad som helst på internet. All information kan dessutom spridas anonymt för den stora massan. Allt detta är så klart på både gott och ont. Det är idag inte säkert att kvalitet som styr tillgängligheten utan istället den som är mest ambitiös eller den som skriker högst och i flest kanaler.

Internet är idag kärnan i mitt informationssamhälle, men inte alls lika självklart grunden för min verklighet. Wikipedia som står för en strukturerad informationskälla kommer aldrig ge mig de sanningar som biblioteket en gång har gjort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>