Nyårslöften eller nyårsmål?

Sedan jag bytte jobb för ett år sedan har jag inte längre några mätbara mål som visar om jag gör ett bra jobb eller inte. Inte per dag i alla fall. Istället handlar det om känslan jag har varje dag när jag går hem. Tycker jag att jag har gjort ett bra jobb? Till en början var det en jobbig känsla där jag aldrig var nöjd med min dag. Men nu när jag kommit in i det är det väldigt befriande. Även dåliga dagar kan jag plocka fram känslan av att jag är bättre än alla andra på det jag gör. Riktigt skönt!

Det är denna känslan jag vill fokusera på när jag tittar framåt för 2012. Istället för att avge massa löften varje nyår så skall jag i år fokusera på känslan. Vad vill jag känna under 2012? Känslan kan jag översätta till mål, men aldrig löften. Ett halvt uppfyllt löfte är ett svek medan ett halvt uppfyllt mål är en halv framgång. Uppfyller jag ett löfte belönas jag av lättnad. Målet däremot är en morot och ett uppfyllt mål ger mig glädje. Och det är denna känsla jag vill ha 2012.

4 reaktion på “Nyårslöften eller nyårsmål?

  1. Måste det ena utesluta det andra? Att ha mål är väl jättebra så länge de är rimliga så tycker jag tom att det är skönt att ha mål att veta vart jag strävar mot både privat och i yrkeslivet. Men självklart vilja och har jag ofta en bra känsla i kroppen efter att jag har utfört något.
    Ett mål kan ju vara så långsiktigt att det rör sig om något flera år fram i tiden och då måste man antingen ha småmål längs vägen eller ge sig själv känslan av att man är nöjd.
    Om du bara känner lättnad efter att du har uppnått ett mål så skulle jag vilja påstå att du inte har strävat efter ett mål utan ett krav. Ett krav är något du måste uppnå ett mål är något du vill uppnå (helt utan påverkan från andra) och inget du måste uppnå. För du förändras hela tiden och så gör dina mål också. Kraven däremot gör vi ofta konstanta.

  2. Ett löfte är inte samma sak som en garanti, för det finns inga garantier i livet. Ett löfte handlar om att du vill göra ditt yttersta för att lyckas med något, men du kan inte garantera att det blir så eftersom att det oftast handlar om fler faktorer än bara din vilja.
    Visst då kan ju ett löfte bli ett misslyckande men det kan också ge dig känslan av att jag gjorde mitt allra bästa och det gick inte, då kanske det inte är meningen. Eller jag gjorde mitt allra bästa kom och hela vägen. Eller jag gjorde mitt allra bästa men min man är dum i huvet…

    • För mig är ett löfte som inte uppfylls samma sok som att göra någon besviken. Det kan vara mig själv eller någon annan. Krav kan jag tycka är en morot, då har jag en förväntan över mig. Ett löfte har jag ett måste.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>