Hur många slavar jobbar för dig?

Publicerat i Insikt, Tänkvärt

Hur många slavar jobbar för dig?Även detta är ett inlägg som härstammar från en skoluppgift i sociala medier där jag skrev om en kampanj som heter ”Hur många slavar jobbar för dig?”. Det är ett inlägg som beskriver två delar, dels nutidens slaveri och dels hur en lyckad viral kampanj kan fungera.

När jag tänker på slaveri så tänker jag på i första hand på slavhandeln som
pågick fram till 1800-talet. Jag levde i tron om att slaveriet hade minskat och
långsamt var på väg att försvinna. Sedan såg jag denna videon:

Den fick mig att förstå att slaveriet inte alls är på väg att försvinna. Det finns idag 27 miljoner slavar utbrett i 190 länder. Det är fler slavar och en mer utbredd slavhandel än det någonsin tidigare funnits.

Jag gjorde testet ”Slavery Footprint”, ett test som bara tar fem minuter att genomföra, som beskriver hur mycket av det jag köper, de tjänster jag nyttjar och de kläder och accessoarer jag bär bidrar till den globala slavhandeln. Detta bestäms utifrån information om de processer som används för att skapa dessa produkter samt granskning av de länder där produktionen sker. Resultatet visar sedan hur många slavar eller tvångsarbetare som sannorlikt kommer vara med och skapa och tillverka de produkter jag köper. I genomsnitt använder vi tjänster från 25 slavar. Jag själv använder mig enligt testet av 38 slavar.

Testet som är kärnan i kampanjen ”Slavery Footprint” bygger på den slagkraftiga sloganen ”Hur många slavar jobbar för dig?”. Kampanjens kortsiktiga mål är att öka vår medvetenhet om nutidens slaveri och det långsiktiga målet är att slaveriet skall minska. För att uppnå sitt mål är den virala spridningen ytterst nödvändig och utifrån det är kampanjen väldigt smart utformad. Det är väldigt lätt att bidra både kortsiktigt och långsiktigt genom direkt i testet. Testet avslutas med möjligheten att publicera sitt resultat i sociala medier, men också möjligheten att skicka e-post direkt till företags supply chain-organisationer. Alla bidrag, publiceringar i sociala medier, e-post och monetära gåvor presenteras direkt på testets hemsida.

För mig är detta ett väldigt bra exempel på hur en lyckad kampanj kan genomföras. Den har levt sedan 2011 och har utöver 1,6 miljoner delningar i sociala medier fått ett mediautrymme värt över 20 miljoner dollar.

Bidra gärna och gör testet. Skriv gärna ditt resultat i kommentarerna här på bloggen.

Stalking på internet

Publicerat i Insikt, Tänkvärt

stalkingMånga inlägg just nu som fokuserar på internet och vår koppling till internet. Läser en kurs i sociala medier för tillfället vilket påverkar mitt bloggande.

Stalking på internet är inte bara ganska vanligt förekommande, det är dessutom något som är relativt enkelt. För det finns information om alla människor på internet, oavsett om du vill det eller inte. Det går att ta reda på de flesta personers telefonnummer, adress, inkomst och mycket mer. Det går till och med att ta reda på någons relationsstatus och om de bor ihop med någon. Är du dessutom en aktiv internetanvändare finns det troligen mycket mer information om dig att hämta. Väldigt få har helt låsa Facebook-konton vilket gör att en hel del information finns där. Via LinkedIn går det att se vart någon jobbar och om du använder dig av Foursquare går det till och med att se vart du har varit. Detta är bara några av de saker som finns tillgängligt för alla.

Det är idag vardag att söka upp information om andra människor på internet. Väldigt många personer blir någon gång utsatta för denna typ av granskning. Det kan handla om ren nyfikenhet på grannarna, på tjejen du är intresserad av eller att granska en arbetssökande eller en arbetsgivare. Men det används också för att förfölja människor eller att samla information för utpressning.

Vi lämnar väldigt mycket bestående spår efter oss på internet. En del av dem kan vi påverka medan andra spår är svårare att göra någonting åt. Det vi kan göra är att påverka första intrycket av oss på internet genom att lyfta fram våra bästa sidor genom sökmotoroptimering. Det handlar kort sagt om att göra det vi helst vill visa mest tillgängligt för sökmotorer.

Folk borde i större utsträckning tänka efter vilken information vi lämnar efter oss på internet och hur det kan påverka oss. Dessutom borde alla borde göra en sökning på sig själva på internet för att se vilken information som är tillgänglig om dem. Titta gärna på dokumentären ”Du är Googlad” från Dokument Inifrån som väldigt bra beskriver hur resultatet av våra digitala fotspår.

Digitala slavar

Publicerat i Tänkvärt

Digitala slavarJag har varit inne på liknande ämnen tidigare här på bloggen så om du är intresserad så läs även inläggen: ”Bli effektivare utan att jobba mer” och ”Digital och supereffektiv”.

Jag kommer definitivt kasta den första stenen i glashuset den här gången. Min omgivning är fylld av digitala slavar. Fler och fler lever större delen av sitt liv via digitala medier istället för via fysiska träffar med människor. Det ständigt pågående informationsflödet styr allt större del av livet. Vid fysiska träffar blandas de digitala medierna in via incheckningar, instagrammande och statusuppdateringar. Skillnaden mellan digitalt och fysiskt håller på att suddas ut.

Många har bilden av att det digitala livet kräver en snabb respons. Så även om jag tror att de flesta håller med om att push notiser kan vara stressande och ett tydligt störningsmoment i vardagen så är det få som stänger av dem. Rädslan att missa något, inte ge tillräckligt snabb respons är större än stressen att inte själv kunna bestämma när vi blir kontaktade och när vi kontaktar andra. Ett sms, en tweet, en statusuppdatering eller en kommentar på en blogg är något som därför besvaras omgående, oavsett situation man befinner sig i. Push notiser har blivit ett stressmoment många idag är beroende av.

Det digitala livet stannar aldrig upp. Din smarta telefon blir något du är beroende av, kanske till och med mer än av de fysiska mötena. Håller vår generation på att bli bortkopplande från den fysiska världen i behovet av att ständigt vara uppkopplade?

Jag är väldigt kluven till hela den här situationen. Jag ställer mig positiv till att gränserna mellan digitala och fysiska möten suddas ut, men jag tror det digitala beroendet är något som kommer straffa oss framöver.

Destruktivt beteende

Publicerat i Insikt, Okategoriserade, Tänkvärt

thoughtJag är i mångt och mycket en tänkande, analytisk människa. Jag gillar lägga fokus på detaljer. Men just det där tänkandet är inte alltid det bästa. Tyvärr har jag svårt att stänga av tankarna ibland. När det blir för mycket tankar blir jag väldigt introvert. Jag ser inte riktigt vad som händer i min omgivning. Jag ser detaljerna, inte helheten. Det är inte att jag inte är intresserad, mitt fokus ligger bara någon annanstans.

Är det positiva tankar kan jag forma dessa till drömmar eller till mål. Dessa har jag lätt att sätta ord på och delar gärna med mig av dem, ibland kanske lite för mycket och lite för snabbt. Men om tankarna istället är negativa eller jobbiga får jag svårt att sätta ord på dem och håller dem för mig själv. Det blir så mycket detaljer att jag inte kan få ihop dem till ett sammanhang jag kan förklara. Istället försöker jag lösa det med ett destruktivt beteende. Jag straffar mig själv. Jag slarvar med maten, jobbar för mycket eller stänger inne mig själv. Jag låter bli att kontakta andra människor för jag vet ändå inte vad jag skall säga och vill inte vara en belastning.
Med tiden har jag lärt mig att acceptera den här delen av mig själv för jag tror inte det kommer att försvinna. Men jag vet att ger jag det bara lite tid så går det över för stunden. Jag vill fortfarande kunna ge tankarna ord och kunna tala om dem utan att känna mig som en belastning. Men en sak i taget.

Bli effektivare utan att jobba mer

Publicerat i Inställning, Tänkvärt

DoMoreOfWhatMakesYouHappyDet här inlägget bygger vidare på det jag tog upp i inlägget ”Digital och supereffektiv?” så läs gärna det inlägget innan du läser detta.

Det är stor skillnad på att vara effektivare eller att få mer gjort. Jag har inte blivit bättre bara för att utnyttjar mer tid. Genom att jobba på bussen där jag tidigare inte gjorde något konkret blir jag inte effektivare. Däremot kanske det resulterar i att jag hinner med fler saker.

Jag tycker inte det borde vara vår strävan att hinna med så mycket som möjligt. Inte heller tycker jag vi borde sträva efter att bli så effektiva människor som möjligt. Istället borde vi maximera vår effektivitet under en kort tid, så att vi inte behöver vara effektiva resten av tiden. För visst borde vi till exempel vilja jobba mindre, inte mer?

Reflektion, återhämtning och njutning borde vara saker som vi strävar mer efter och det är saker som inte bör effektiviseras. Det är saker som istället borde maximeras.

Så välj ut på vilka områden du vill vara effektiv på och lägg mycket energi på dessa områden. Resterande bitar får falla sig som de faller, ta den tid och ansträngning det kräver. Jämför heller inte vad andra hinner med och gör. Lyckas du med detta kommer du att bli en mer harmonisk människa och känna mindre prestationsångest.