Vara god eller uppfattas som god

Jag hörde i veckan kommentaren ”Jag vill inte framstå som…”. Kommentaren fick mig att fundera över vad det egentligen handlar det om? Hur mycket handlar om att bygga sitt personliga varumärke och hur mycket handlar om att faktiskt vara sig själv?

Är det då viktigare att uppfattas som en god människa än att vara en god människa? Kanske spelar det ingen roll? Så länge resultatet är det samma är det kanske inget problem. Men det väcker många funderingar. Vad betyder det när någon reser sig för andra på bussen eller när någon skriver på Twitter att de skänkt pengar till Musikhjälpen? Kanske gör de bara en god gärning, kanske vill de visa att andra borde göra samma sak, eller så vill de faktiskt visa hur duktiga de är. Eller ännu värre, att någon beskriver sina goda gärningar de aldrig utfört. Skänker alla pengar som säger att de gör det? Jag väljer ändå att tro att goda handlingar sker, oavsett bakomliggande anledning.

Sedan kan jag inte låta bli att fundera över vad det innebär att vara god. Man kan vara ärlig, rättvis, ödmjuk och omtänksam utan att det faller väl in hos alla. Är man inte god då? Eller kan man inte vara god bara för att ljuger och har ett hemskt humör då och då?  Och vart går gränsen mellan mellan de goda handlingarna och det sunda förnuftet? Att resa sig för någon äldre på bussen borde enligt mig höra till det sunda förnuftet.

För mig handlar godheten om det osjälviska. Den som är beredd till egna uppoffringar utan personlig vinning utan för att en annan människa skall få det bättre är en god människa. Jag tror också många av oss gör goda gärningar av reflex, utan att vi tänker på det. Det är verkligen godhet för mig.

2 reaktion på “Vara god eller uppfattas som god

  1. För den som blir utsatt för en god handling spelar det ju ingen roll om det är en osjälvisk eller självisk handling. 50 kronor till välgörenhet är ju lika mycket värt oavsett varför man skänker dem?

    Man kan inte göra det bästa för alla hela tiden ibland måste man tänka på sig själv också. Jag vet inte vad som gör en god människa. Kanske att man gör det som verkligen behöver göras NÄR det behöver bli gjort.

  2. God: snäll, vänlig, härlig, tillfredsställande, läcker, rättfärdig, gynnsam, duglig, välvillig, delikat, välsmakande, förtjänstfull, smaklig, smaskig, mumsig, bra!

    Självgod: Dryg

    Finns många olika betydelser av god. Och jag tycker att det är stor skillnad på att vara god och osjälvisk och att vara god och självisk. Självklart spelar det ingen roll för mottagaren varför den goda handlingen utfördes men jag tror att det spelar roll för vilken människa du blir. Ger du en present bara för att du vill ha en tillbaka eller ger du den för att du vill ge något till någon. Det säger mycket om vem du är som person.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>